Väserbottenpaj på julbordet

Det svenska julbordet

Vi i Sverige har en väldigt stark tradition med vår julmat. Vi har ett stort klassiskt svenskt julbord med en massa olika delikatesser. Maten är under julen viktigare för oss än vad det är för folk i de flesta andra länder. I många länder så har man nämligen en mer eller mindre vanlig middag på julafton och juldagen medan vi har vårt julbord som minst sagt inbjuder till frosseri och överätning. De vanligaste livsmedlen på vårt julbord är bland annat prinskorv, skinka, potatis, rödbetssallad, leverpastej och mycket, mycket mer. Förut så var det vanligt att man gjorde julmaten helt själv medan vi idag köper det mesta färdigt från affären.

Västerbottenspaj vanligt på julbordet

Det finns vissa som tänjer lite på traditionerna och inkluderar nya delikatesser på vårt julbord. Att lägga till någon egen favorit är det många som gör och vissa av de egna rätterna har kommit för att stanna. Ett exempel på det är västerbottenspajen. Nu för tiden är västerbottenspaj populär på julbord och fler och fler väljer att göra västerbottenspajen till en del av julmaten. Pajen görs på den kända västerbottensosten och är perfekt att äta tillsammans med i stort sett vilken buffémat som helst. Den som vill testa att göra egen västerbottenspaj kan enkelt hitta många bra recept på internet. Kanske kommer det att komma fler nya och lite modernare inslag i det svenska julbordet framöver. Vem vet. Men än så länge så ser i alla fall julbordet ut på det sätt som det gjort i många år tillbaka, och mest troligt kommer vår starka tradition runt julbordet leva kvar en lång tid framöver. Julbordet är en specifik svensk tradition och vi bör hålla hårt om den och se till att den verkligen lever kvar och inte dör ut med åren. Julbordet har ju alltid varit en självklar del av julen, och det bör få förbli så även i framtiden.
Sitemap | Integritetspolicy | Länktips | Paj recept | mattermos